dinsdag 15 maart 2011

De dj droom/mystiek ontwricht ...

Dj zijn op trouwfeesten, op de eerste 2 woorden na klinkt het alles behalve sexy en glamoureus, laat staan dat het de ambitie is als je voor het eerst achter een mengtafel en platen- of cdspelers staat. Discotheken, festivals, arena’s … 2 Many DJ’s of Tiësto toestanden daar is het hem uiteindelijk om te doen.
Platen gelijk zetten, urenlang beatmixen op je kamertje, op zoek gaan naar vette songs en in discotheken een glimp proberen op te vangen van de activiteiten van de platenruiter van dienst. Alles voor de droom … tot een van je vrienden komt vragen “Hey dude, ik ga trouwen, wilde gij draaien op mijn feest”. Een panische blik, doodsangsten … “Ik spreek echt niet in de micro hé gast”. Trouwen doet trouwen en van het een kwam het ander. Het bleek de start van een nieuw tijdperk. DJ’en werd meer als een hobby, een bijberoep, een verslaving aan het gevoel van mensen aan het dansen te brengen.
De essentie bleef, de insteek veranderde. Mij hoor je niet vertellen dat de aanpak van een trouwfeest, een set voor een club of een avondje in een danscafé identiek is, maar in wezen blijft het hetzelfde … de gasten meenemen op een muzikale trip en hen een leuke avond bezorgen. Zoeken wat de voetjes in beweging zet en aanvoelen wat de dansers aan de waggel houdt en hen nog een stapje verder drijven. “De dansvloer lezen”. Allround dj’s hebben een groot muzikaal draagvlak en zullen desgevallend meer aangewezen zijn om feesten waarbij meerdere generaties aan hun trekken moeten komen tot een goed einde te brengen.
Op een slappe koord balanceren tussen de stress van werken en de roes van het feest … mag dan wel ietwat mythisch aandoen, de hele trouwfeest-dj-business afstempelen als iets waarbij de beoefenaar magische krachten moet bezitten en pas na een jarenlange doorgedreven opleiding kan gecertifieerd worden aan de dj-equivalent van Hogwarths is er gewoonweg over.
Oefening baart kunst en op je thuiskamertje leer je welke muziek in elkaar past, doe je elementaire muziekkennis op, maar alleen als je mensen voor je hebt leer je wat werkt en wat niet, welke soort feesten je liggen als dj en welke je liever links laat liggen. Alleen als er mensen voor je uit hun dak gaan krijg je een wisselwerking, electriciteit in de lucht, vibes … meegaan en de feestvierders meenemen op die vibes, dat is magisch … en daar doe je het voor. Elke keer opnieuw.

Geen opmerkingen: