dinsdag 19 juli 2011

Kan iedereen naast schilderen ook dj’en …

Ravensburger pretendeert dat iedereen kan schilderen met kant en klare pakketjes die je in zowat elke speelgoedwinkel op de kop kan tikken … maar ben je dan ook een schilder. De hype van de dj-cultuur zorgt ervoor dat een soortgelijk fenomeen het daglicht ziet, muziekjes aan elkaar rijgen is plots een betaalbaar tijdverdrijf geworden. Voor een bescheiden budget en met een beetje oefening en technisch doorzicht kan je de dag setjes neerzetten welke niet te onderscheiden zijn van pakweg Regi of Tiesto hun laatste cd-opname in het sportpaleis. Ook de drempel naar het verkrijgen van muziek is met de intrede van de mp3 quasi onbestaande, het aanleggen van een vrij complete collectie is slechts een kwestie van wat playlisten opsnorren en een paar klikken later heb je een kant-en-klare collectie ter uwer beschikking. Hoe je die download-collectie aanlegt is louter een kwestie van ethiek en respect voor de muzikanten in kwestie.
Maar is dit voldoende om jezelf de titel dj aan te meten.
Puur etymologisch misschien wel natuurlijk, maar er komt wel wat meer bij kijken dan gewoon wat muziekjes aan elkaar rijgen (maar daar heb ik het in eerdere posts al over gehad).
Of dit de enige redenen zijn dat de dj’s die zich specialiseren in trouwfeesten als paddestoelen uit grond schieten zal je mij niet horen zeggen en dat een beetje concurrentie slecht is voor de “business” al evenmin. Het is eerder een extra drive om je nog meer te onderscheiden van die concurrentie, je professionalisme naar een hoger niveau tillen en proberen nog een stapje verder te gaan in het leveren van een top service.
En daar waar “het verschil maken” voor mezelf, en ik hoop voor een hoop collega’s, zal schuilen in het verbeteren van details … verbeteren van mixtechniek, korter op de bal spelen qua nieuwe muziek en dieper spitten in muziekbibliotheken naar vergeten klassiekers en pareltjes, je discobar netjes verzorgen, cablage netjes wegwerken en investeren in betere lichteffecten … lijkt het er de laatste tijd op dat een correcte communicatie, duidelijke afspraken en nakomen van gemaakte commitments al een wonder an-sich zijn.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het aantal aanvragen voor trouwfeesten op korte termijn waarbij de koppels in kwestie “door omstandigheden dringend een naar een nieuwe dj op zoek moeten” bij me terecht komen is het laatste jaar wel exponentieel de hoogte in gegaan. Beknibbelen door een vriend te laten draaien die veel muziek heeft en al eens gedraaid heeft blijkt regelmatig een succesformule voor miserie te zijn, maar ook ingehuurde dj’s durven al eens een boeking vergeten op te schrijven of …
Hoe dan ook, keiharde garanties kan niemand geven, maar een beetje eergevoel, beroepsernst en respect aan de dag leggen voor je klanten, zodat je hen tenminste een alternatief kan aanbieden is in mijn ogen het minste wat je als dj kan doen.
Maar ook als klant kan je tijdig op zoek gaan, toezegging op papier of via mail vragen en van tijd tot tijd opvolgen of alles nog in kannen en kruiken is.
Ik, en met mij een hoop collega’s die hun job of hobby au sérieux nemen, zullen eens zuchten bij het zoveelste “is alles nog OK” mailtje, maar we zullen antwoorden en jullie geruststellen want daar waar wij, als dj, jaarlijks ettelijke keren met “de belangrijkste dag van ons leven” worden geconfronteerd, weten we maar al te goed dat er voor jullie slechts 1 trouwfeest telt.

Geen opmerkingen: