Zaaluitbaters lopen niet hoog op met creaturen die het land rondzwerven als trouwfeest dj, het ultieme bewijs hiervan zijn toiletten. Om de een of andere reden zijn die altijd strategisch, ver weg, van de dj booth geplaatst.
En hoewel we voor een geslaagd feest een noodzakelijk kwaad zijn, worden we hier en daar liefst weg gestoken in een klein hoekje, terwijl de klant een grote lichtbrug heeft besteld voorzien van een hoop toeters en bellen die om de een of andere reden de workflow van de keuken belemmeren. Na wat verbaal gebakkelei krijg je toch wat plaats en een wankel tafeltje ter beschikking terwijl de maitre argwanend elke beweging in het oog houdt, zodat je zeker geen cm van zijn dessertbuffetvloer inpikt. Laverend door een eivol gestouwde zaal zet je je installatie recht, waarbij plots daagt dat er geen dansvloer is. Mooi zo ... minstens 2 tafels met gasten die in de helft van het feest hun zitplaats moeten afstaan of hebben we deze keer een dansvloer met opstakels ?
Een ander model zaaluitbaters is het beu dat de dj met statieven en kisten door zijn etablissement dendert, toegegeven, niet alle collega's of verhuurders proberen even subtiel een discobar te plaatsen, en besluit een eigen discobar te plaatsen of nemen een firma onder de arm die dit voor hun doen. Een professionele discobar wordt dit vaak genoemd. Alle "huisdiscobars" over eenzelfde kam scheren doe ik niet, hier en daar staan wel degelijk professionele installaties, maar al te vaak kom je toch in aanraking met slecht onderhouden mengpanelen en cdspelers, waar de densiteit vingerafdrukken en vetzakkerij groter is dan in een openbaar toilet. Gelukkig zijn CDs zo 2001 en met de opkomst van de digitale dj wordt het meeste opgelost, de meeste dj's sleuren een controller en portable mee die overal op kan worden aangesloten.
Het geluid van de "huisdiscobar" is over het algemeen goed te noemen, met dank aan compacte maar peperdure bose systemen die mooi blenden met de zaalinfrastructuur. Verlichting daarentegen is door de band eerder summier te noemen, hoewel er met de komst van compacte led-verlichting een hoop mogelijkheden zijn om lichteffecten en discolichten weg te werken rond de dansvloer ... daar onderscheiden zich de professionele "huisdiscobars" zich van de uitmelkers.
"Huisdiscobars" hebben over het algemeen de mogelijkheid, soms zelfs de verplichting, ze te combineren met "huisdj's". Ik ben geen "huisdj" en daar heb ik ook geen ambitie toe. Verandering van spijs doet eten, dus ook met plaatsen waar je draait. Elke week in een zelfde zaal draaien en je wordt een stuk van het meubilair, je wordt op het einde waarschijnlijk meer ceremoniemeester dan dansvloermenner.
Meestal zijn het dj's uit een dj-team die in de buurt van de zaal wonen en dus de geknipte man zijn voor een feest in die zaal. Ik ga zelf geen oordeel vellen over hun draaikwaliteiten zolang ik ze niet aan het werk heb gehoord, maar commentaren van het zaalpersonneel in de stijl van "Wat een verademing, die gast dat hier normaal draait, die haspelt elke keer een zelfde playlistje af" stellen bepaalde quotes als "tijdens een persoonlijk gesprek selecteren we voor u een geschikte dj" in een bepaalt daglicht.
En dan heb ik het nog niet gehad over voorzichtig over het grasveld rijden met je wagen om tot aan de zaal te geraken, of morgen terug komen om alles op te halen want in het donker over datzelfde grasveld rijden werd me toch afraden. Alsof wagens van tegenwoordig niet voorzien zijn van dingen die verlichting brengen in de duisternis.