zondag 2 augustus 2015

Ne Maître ... of nen dj ??

Je moet niet voorzien zijn van een of meerdere universitaire master diploma's om de knoppen en schuiven op een mixer te begrijpen. Als al die dingen dan nog voorzien zijn van stickertjes die de achterliggende functies cryptisch beschrijven is het al helemaal een eitje. Kortom iedereen die al een paar keer aan een mixer heeft staan hengsten kan op zowat alle discobars ten velde zich uit de slag trekken.
Maar goed, laatst kwam de kok me uitleggen dat de schuif met het stickertje dansvloer, voor de dansvloer was. Stickertje achtergrond voor de rest van de zaal en monitor voor ... u raadt het al. Terloops werd nog even vermeld dat hij dat normaal voor de aanvang van het feest uitlegt aan de dj's, want de mannen van de huisdiscobar komen altijd al tijdens de receptie, dat ik de eerste was in 23 jaar die pas rond het dessert toekwam.
Een korte, "waarom zou ik ? Achtergrondmuziek opzetten daar heb je geen dj voor nodig en ik moet geen installatie plaatsen, want die is hier aanwezig" werd niet direct gesmaakt. Een karrenvracht formaliteiten werd op tafel gesmeten en de aap kwam uit de mouw ... "en dat is niet de taak van mijn garcons".

En daar moet ik de man helemaal gelijk in geven. Aangeven van micro's, opzetten van beamers, dimmen van lichten, kortom het in goede banen leiden van een huwelijksfeest in de feestzaal is niet de taak van een garcon. Maar het is evenmin de taak van een dj, daarvoor heb je een maître.
Besparen op een maître omdat de dj het wel zal oplossen is misschien een gemakkelijke oplossing, maar als dj heb je geen zicht op de planning en ben je dus volledig afhankelijk van de garcons wiens taak het niet is om de dj op de hoogte te houden. Zeer fijn als de taart vol vuurwerk al half de zaal is en je de muzikale ondersteuning nog niet gestart hebt. "Je zag toch dat we alles aan het klaarzetten waren" is wat mij betreft geen heldere communicatie. Een garcon die een beamer op de tafel neerploft en dan weer achter zijn toog verdwijnt, waarna de dame die iets wil presenteren verweesd achter blijft. Als ze dan aan een andere passerende pinguin even informeert hoe of wat kreeg ze de verhelderende feedback ... "aaahhh wij moeten dat opstellen ofwa ?"

Als djLeBart zelf en licht- en geluidsinstallatie plaatst worden praktische zaken die gebruik dienen te maken van de geluidsinstallatie gecovered, maar een juiste communicatie met het zaalpersoneel blijft onontbeerlijk om alle key-moments met de juiste bravoure te ondersteunen. Op vraag van het bruidspaar is het natuurlijk altijd mogelijk om als early bird op te duiken op een feest en de achtergrondmuziek te voorzien en dergelijke, maar de hierboven vermelde kok vond het een bizar gegeven dat hiervoor extra betaald moest worden. Een garcon die 3 uur extra moet komen doet dat ook niet voor liefdewerk oud papier.

Geen opmerkingen: