dinsdag 21 april 2015

Een goede DJ maakt je avondfeest. Toch is hij niet zaligmakend …

Soms krijg je artikels voorgeschoteld waarvan je nekharen recht komen, een koude rilling over je rug kronkelt en je vol ongeloof WTF gewijs maar weer eens een facepalm ten berde brengt. En ik ben er zeker van dat vele dj's er een gelijkaardige gedachte op nahouden na het lezen van de volgende passage :

Een goede DJ maakt je avondfeest. Toch is hij niet zaligmakend, want met de moderne technieken der iPods en CD's, kan je zelf voor ambiance zorgen. Nog leuker: vraag je gasten op voorhand wat ze graag willen horen en brandt dit op CD's. Wil je toch life-muziek, weet dan dat een DJ altijd goedkoper zal zijn dan een bandje. En misschien is er wel een oom of neef, die wat goede platen achtereen kan zetten en zich mee wil inzetten voor je dansfeest?

Eenvoudigweg riposteren op zulke artikels is makkelijk. Je zou kunnen inhakken op de vorm of op de kennis van vreemde talen … “life-muziek” ?? Wat moeten we bij het betere levenslied voorstellen ?? Je kan openlijk in vraag stellen wie de dinosaurus is die dit stukje neerpende, als je een geluidsdrager uit begin jaren 80 bestempelt als “moderne techniek”. Maar dat is me wat te makkelijk.

Ik haalde alleen de passage over de muziek uit een artikel, waarin een event/wedding planner de lezer wil helpen om met de vinger op de knip in het huwelijksbootje te treden. Lovenswaardig, maar persoonlijk denk ik dat het niet inschakelen van een wedding planner, aan 45 euro/uur, trouwers een mooi potje geeft om een goeie dj in te huren, voorzien van een nette lichtshow en geluidsinstallatie. Maar ook daar draait het niet om ...

Elke weekendnacht geven dj's van alle allooi het beste van hunzelf om de mensen voor hun neus een geweldige tijd te bezorgen. Elke avond opnieuw worden alle registers open getrokken om een finale te spelen, 5 uur aan een stuk, 125 nummers … het klapstuk na uren plaatjes aan elkaar rijgen, hitlijsten doorspartelen, muziek beluisteren, combinaties uitproberen. En dat alles wordt door een wedding-planner vervangen door een paar vooraf opgenomen Cds. Met top 3tjes van uw gasten kan u een avond vullen, maar wat doe je met de 25 slows die door de tantes en nonkels zijn gekozen, wat met de wat wereldvreemde neef die helemaal wild gaat voor de metal strijdliederen van Sabaton of Amon Amarth. Geef je de vriendinnen van de bruid die samen de hele Rihanna backcatalogue hebben opgeschreven hun zin en wat ga je aanvangen met de technoplaten die de collega's van bruidegomlief hebben gekozen. Daar waar een beetje dj een flow inbouwt in zijn sets, speelt met energie van verschillende platen, nummers die niet het gewenste effect hebben vakkundig uit de ether haalt en te lange nummers inkort tot alleen de essentie krijg je met opgenomen Cds met door jan-met-de-pet gekozen nummers een nette juke-box kakafonie waarbij je alleen maar kan hopen dat “the man with the red face” niet gevolgd wordt door “child in time”.

Kunnen die leuke liedjes dan niet gedraaid worden door de aangehaald neef of oom … natuurlijk kan dat. Maar ga niet over een nacht ijs, neem niet het neefje dat vorig jaar naar Tomorrowland ging, gek is van Hardwell en vorig jaar naast een stel chocolade sinterklaas figuren zijn eerste dj controller kreeg. Het is niet de eerste keer dat een bruidspaar plots het vertrouwen verliest als de trouwdatum dichter komt, of de ster-dj in de dop plankenvrees krijgt. En last-minute een dj zoeken is meestal geen feest.

Is een goede dj zaligmakend … dat hoor je me niet zeggen, maar een goeie dj kan wel je avondfeest af maken. De juiste sfeer en gasten die zich willen laten mennen en opzwepen, door een mix van de juiste platen, zorgen dat een goeie dj tot het uiterste kan gaan, het dak ervan af gaat en dat je avondfeest een geweldig avondfeest is. Een avondfeest dat memorabel genoeg was opdat koppels ettelijke jaren later je boeken omdat er nog steeds over dat feest gepraat wordt …

… de dag dat ik een feest zo memorabel kan maken met pre-recorded mixtapes, dat is de dag dat ik elk weekend een ongelimiteerd aantal trouwfeesten kan verzorgen en mijn blogposts online worden gezet vanuit de Caraiben.

1 opmerking:

Kevin zei

Uiteraard heb je gelijk. Een goede DJ is zijn investering dubbel en dik waard, doet veel meer dan een playlist afspelen, ... Daar is geen enkele discusie over. Het artikel van Mint&Memories gaat over mensen die 'geen budget' hebben voor een trouwfeest. In die zin is de passage hier een beetje uit de context gerukt (al begrijp ik waarom).

Kevin
eventplanner.be