woensdag 28 april 2010

Geluidsbegrenzing ...

Net zoals naast een spoorweg of een luchthaven gaan wonen de kans op reguliere geluidsirritaties drastisch doet stijgen, is de kans op nachtlawaai groter als je naast een feestzaal gaat wonen. Gelukkig hebben ze een geweldige uitvinding, de geluidsbegrenzer.
Enerzijds is er de limiter variant, dan heb je als dj volledig in de hand of de muziek uit gaat of niet. Anderzijds is er de DB meter. Hangt meestal boven de dansvloer met een kastje aan de discobar al dan niet voorzien van zwaailicht.
Teveel lawaai op de dansvloer en je zwaailicht gaat aan het werk tot het lawaai even gaat liggen, draait het zwaailicht te lang ... u raadt het al ... muziek uit.
Puriteinen beginnen al te woest vingerschuddend en vermanend te roepen dat de dj de muziek maar niet te hard moet zetten, maar 97 dB is een volume dat 1 klein meisje zonder probleem kan produceren als ze op mama roept omdat broerlief van haar cola'tje gesipt heeft. En dat waren brave kinderen ... je kan je inbeelden wat een stel, van bier voorziene, jongelui genereren als ze meekelen op pakweg Iron Maiden's "Run To The Hills".
Het werk van de dj wordt plots 2erlij.
1. De beste platen opleggen en zorgen voor een geweldig feest
2. Spelen met het volume zodat er steeds met de dB grens wordt geflirt, tijdens de meezingmomenten ervoor zorgen dat de tijdsgrens niet wordt overschreden (want 1 minuut stilte is vrijwel onoverbrugbaar, zelfs tijdens een stop-de-band-intermezzo)
En daar wringt dan weer het schoentje, de muziek minderen of zelfs afzetten jut menig feestganger nog eens extra op om de borstkas op te zetten en luidkeels de registers nog wat meer open te trekken, natuurlijk met opgeheven hoofd, zodat geen enkele dB verloren gaat en alles rechtstreeks in de dB meter verdwijnt.

Top dB triggeraars
Met stip op 1 ... een meisje dat na een radslag haar knie stoot en een door merg en been gaande klankuitstaat uitschreeuwt.
- Thunderball ... combo van whoooows en tsaaaa's die nefast zijn voor de dB levels
- Pennywise, Bro Hymn ... Hoooo Ho HO HOOOOOOOO, wat inse niets met een kerstman te maken heeft.
- elk lied waardoor de dansvloergangers spontaan whooooo whooooo beginnen roepen, op de vingers fluiten en zo nodig moeten beginnen meeklappen op de maat.

Geen opmerkingen: