vrijdag 10 oktober 2014

een band ...

Het is tijd voor een rant, een tirade waarbij het calimerie-gevoel van “Ik is klein en zij zijn groot” weer eens in de verf wordt gezet. Want hoe je het ook draait of keert … als dj moet je altijd de duimen leggen voor een band … als eenzaat tegen een stel lieden die hengsten op een muziekinstrument, hun ding doen, een hoop stuff in de weg laten staan en afbreken tijdens de festiviteiten. Probeer als dj maar eens verkocht te krijgen dat je de discobar komt opzetten als de mensen nog aan het eten zijn …

Voor de aanvang van de festiviteiten kom je toe, de band staat netjes centraal opgesteld, alles is klaar om het feest in gang te trappen. Waar staat de DJ? Ah … daar langs de zijkant. Mooi zo … is er een tafel, 2 stopcontacten ? Euuh … tja niet aan gedacht eigenlijk. Meestal is “daar langs de zijkant” dan achter de boxen, op de plaats die de band als backstage beschouwt en toevallig net op de doorgang naar buiten, zodat op het moment dat de band hun rommel naar buiten beginnen sleuren je als dj van links naar rechts dient te hoppen want de heren moeten passeren. Liefst wordt dit alles overgoten met een saus van gasten die plots overlopen van inspiratie en verzoekjes komen vragen, vergezeld van een verhaal waarom dit nummer het belangrijkste nummer van de hele avond is en dat ik het zeker moet draaien … als het zo belangrijk is … vraag het dan aan de belangrijkste man op het feest … de zanger van de band !!

Maar goed … we staan opgesteld en de roadies van de band zullen de dj tafel wel helpen verzetten als de band stopt met spelen, ware het niet dat alles op een klaptafel is opgesteld die niet gemaakt is verzet te worden … en dat de band een uur nadat ze gestopt zijn met spelen lustig cases aan het af en aan sleuren is. Gelukkig was het een goeie band, ambiance makers, die op 1h30 een hoop knallers erdoor jagen, het publiek staat te springen, iedereen geniet en maakt er een feestje van. Als ze hun sprint hebben afgewerkt kan de dj aan zijn 5 uur durende marathon beginnen. Bis nummers zitten erop … de band druipt af, iedereen kijkt naar jou … als een bezetene sta je te rammen op de cue knop, de PA verantwoordelijke moet de dj installatie nog open zetten … gejoel … eindelijk … geluid. Een knaller van formaat, het feest gaat verder … de band moet even tot zichzelf komen in hun backstage … toevallig rond de discobar … alsof de gemiddelde dj in afwachting van zijn dj set een barkruk neerpoot tussen de zanger en de gitarist en daar even aan zijn rum-cola gaat zitten sippen.

Je staat in het duister, letterlijk en figuurlijk … de spots op de band gaan uit, monitoring voor de dj daar is niet aan gedacht … geconcentreerd probeer je alles naadloos aan elkaar te mixen op je koptelefoon terwijl je passerende flightcases ontwijkt. Het is verzoekjestijd … als mijn bilnaad zou fungeren als betaalgleuf van een jukebox zou mijn gage verdubbeld zijn … iedereen pikt een set van een band vol coole muziek, maar een dj … die moet springen en onmiddellijkiedereen doen servetten zwaaien en de zon in hun hart laten schijnen.

Maar waar je echt gek van wordt, is thuis gezapig zitten computeren en dit vinden in je mailbox …

wij organiseren een feest (huwelijksverjaardag) voor 100 à 200 personen in een tent in onze tuin te Tremelo. Wij zijn nog dringend op zoek naar een DJ met eigen installatie en licht. Bent u nog vrij op deze dag. Wat kan u als basis voorstellen en wat is uw prijs daarbij? Van welk tot welk uur speelt u? Vermits wij ook een betalend live-optreden van ong. 1 uur hebben, is het budget beperkt. Tijdens dit uur kan u ook iets eten en drinken...

1 opmerking:

Unknown zei

"Vermits [vul een willekeurig excuus in] is het budget beperkt."

Nog een reden waarom ik het DJen vaarwel zeg. Ik heb er nooit fortuinen mee verdiend (of willen verdienen), maar betaling blijft (naast een enthousiast publiek) toch een duidelijke blijk van appreciatie voor een DJ en zn kunnen.
Als er geen budget is, dat ze dan maar de iPod insteken en op shuffle zetten.

En je krijgt tenslotte waar je voor betaald. De meeste DJs die ik voor niks zie/hoor spelen, dat is huilen met de pet op (geen techniek, ongeinspireerde muziek-keuze, geen flauw benul hoe je een set opbouwt,...)

Als je geen Tiesto, Aoki, Dimitri Vegas, Paris Hilton LOL,... bent, dan mag het plots niks meer kosten.

Triest gewoon...